Maths skills – nature or nurture?
Maths skills – nature or nurture? Have you ever heard the phrase “I’m just not a maths person”? Chances are, not only have you just
Om vi skulle säga till dig att matematik är ett ämne du använder varje dag, skulle du då hålla med?
Sedan historiens början har matematik och matematiska upptäckter varit en stor del av våra samhällen. Behoven av matematik uppstår från samhällens önskemål: ju mer komplext ett samhälle är, desto mer komplexa är de matematiska behoven. Idag fastnar vi ofta i denna föreställning om matematik; att den är utmanande och skild från oss som individer. Många av oss tänker nog på matematik som något som endast används när man löser och beräknar komplexa och stora problem.
Sanningen är ofta det motsatta. Något av det mest magiska med matte är att det är så användbart och hjälpsamt att det har blivit grundstenen för nästan allt vi gör. Ibland är matematiken så naturlig och inbäddad i våra liv att vi inte ens uppmärksammar den som matte. Men alla kan matte!
Vi har listat sex tillfällen i vardagslivet där vi matten spelar en stor roll – ofta utan att vi ens tänker på det!
Varje dag möts du av situationer där du behöver administrera och planera din tid. När du gör detta använder du massvis av matte utan att ens reflektera över det. Ett exempel är när du läser av tiden på en klocka, något du inte kan göra utan en viss förståelse av matte och siffror – oavsett om klockan är analog eller digital. Dessutom innebär tidsplanering en stor del huvudräkning. Ett exempel på detta är när du planerar vilken tid du behöver lämna ditt hem för att komma i tid till jobbet. Då kalkylerar du inte bara tiden för sig, utan även hur distans och hastighet spelar in.
Matematik är också ett hjälpsamt verktyg när det kommer till att förstå värdet av tid. Det hjälper oss bland annat att förstå att en timme är mer än femton minuter – trots att 15 är ett större nummer än 1.
Om vi bad dig att lista ett tillfälle i ditt vardagsliv där du använder matte skulle ditt första exempel antagligen vara när du handlar. Varsomhelst där du spenderar pengar är ett av de mest tydliga ställena där du dagligen använder grundläggande matematiska koncept.
Och du har inte fel! Affärer är ställen där matten i våra vardagsliv blir väldigt tydlig, inte minst när det kommer till att räkna på rea-priser och procentuella avdrag på ordinarie priser. Men matten du använder när du handlar sträcker sig längre än så. Du använder den när du uppskattar antalet av en viss vara du behöver köpa, när du räknar hur många varor av en sort du lägger ner i din korg och när du beräknar deras vikt och kilopris. Inte minst använder du matten när du gör en snabb uppskattning i huvudet av vad summan av dina varor kommer landa på.
Matematik och matlagning går hand i hand och att laga god och mättade mat innebär att utföra en stor mängd matte. När du lagar eller bakar något följer du en serie av steg, mäter upp ingredienser och förstår ingrediensers måttade proportioner i relation till varandra. Ibland behöver du dubbla eller halvera ett recept för att anpassa mängden mat till antalet munnar som ska mättas. Även det är matte!
Köket är dessutom en fantastisk plats för att utforska, förklara och träna på matte tillsammans med ditt barn. Här har vi samlat ett gäng tips på hur du kan göra det.
Att lyssna på musik är en vanlig hobby och det är möjligen helt omöjligt att höra att någon faktiskt ogillar musik. Du blir nog inte speciellt överraskad nu när vi säger att musik och musiklyssnande är tätt ihopkopplat till matematiska koncept. Rytm är ett exempel på detta som är starkt kopplat till matte. Rytm är mönster av takter som indikerar längden av musikaliska toner – alltså en kombination av ett flertal matematiska koncept.
Tätt kopplat till musik hittar vi dans, i dansen hittar vi också matte. Matematik handlar till stor del om att skapa och sätta ihop mönster för att ge förklaringar av vår värld. Detsamma gäller för dans. Dans härstammar, likt musik, från rytm, former och mönster. Du skapar former och mönster med din kropp kopplat till en takt. Dessutom är dans till en stor del baserat på att räkna. Du har nog någon gång blivit inräknad i en dans med 5, 6, 7, 8!
Att bli starkare, både fysiskt och mentalt, involverar matte. Genom att träna matte tränar du även din hjärna och ditt logiska tänkande. Men matten hjälper dig inte bara med din mentala träning – den används också när du tränar fysiskt!
När du tränar använder du en mängd enkla matematiska koncept. Du sätter en rutin och planerar in tid för din träning, räknar antalet repetitioner av övningarna du genomför och mäter hur tunga vikter du kan lyfta. Ett annat exempel är när du mäter och håller koll på hur snabbt du kan springa. Nästan allt i träning kan kokas ner till matte!
Att spela dator- och TV-spel kan vara en av de mest älskade underhållningsaktiviteterna bland både barn och vuxna över hela världen. Trots detta ser många på spel som ett onödigt tidsfördriv. Har du någonsin hört om ett barn som frivilligt slutat spela för att i stället göra sina läxor? Det är snarare vanligare med det motsatta; att barn låter bli att göra sina läxor och skolarbeten för att spela spel – vilket ofta gör föräldrar och andra vuxna frustrerade. Men även i spel tränar du på matte utan att tänka på det.
Dator och TV-spel är i grunden, likt datorer, byggda på siffror och kod. Genom att spela lär du dig bemästra de steg och tekniker som behövs för att vinna. Det handlar om logiskt tänkande, problemlösning, att se mönster och ibland även att räkna!
Baserat på detta går det faktiskt att säga att alla slags spel är en form av mattespel. Men självklart finns det också spel som fokuserar på matte som ett ämne, samt spel som är specifikt designade för att passa barn och deras matteinlärning.
Vi använder matte i allt vi gör i livet – oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Ibland är matten mer gömd, men den finns alltid där. Ibland även på de mest osannolika och otänkbara platserna.
Matematik är ett verktyg som vi alla använder för att göra våra liv enklare. Ibland behöver vi bara förstå vikten av matten lite bättre för att verkligen kunna uppskatta det vackra den har att erbjuda oss.
När du börjar se världen genom dina matteögon ser du plötsligt matten överallt. Det är nästan magiskt!
Maths skills – nature or nurture? Have you ever heard the phrase “I’m just not a maths person”? Chances are, not only have you just
What to do if your child is struggling with maths anxiety Do you feel anxious when faced with a mathematical problem? You’re not alone! Estimates
Six examples of when you are using maths without knowing If we were to tell you the statement: “Mathematics is a subject that you are using